Kezdetek és a jövő
A vendéglátás világában már a ’80-as évek elején, Egerben kezdtük, családi házunkban. Egy véletlen folytán kerültünk Noszvajra, és itt indítottunk el egy kis kempinget, amely azóta szépen átalakult és folyamatosan fejlesztünk. A kezdetek óta folyamatosan a fenntarthatóságra törekszünk, zöld szállodaként üzemelünk. Mi, a második generáció, sőt, a bátyám fia, a harmadik generáció képviseletében, ma már mindannyian aktívan dolgozunk a vállalkozásban. Hiszünk abban, hogy ha valamit nem fenntartható módon építünk fel vagy szervezünk meg, azzal rövidtávon nyerhetünk, de a következő generációk biztosan megfizetik az árát.
Egy jól működő családi vállalkozás
Szerencsések vagyunk, mert mindhárman teljesen más beállítottságúak vagyunk, de ezt a különbséget ügyesen tudjuk egy irányba összefésülni. Édesapám építőmérnök, és bátyám örökölte ezt az irányultságot, így amikor új ötleteink vannak, bátyám képes azt megvalósítani. Az öcsém a vendéglátás szakértője, míg én a szállodai szakmában nőttem fel. A titok, hogy maximálisan bízunk egymásban, és abban, hogy mindannyian a legjobb tudásunkat hozzuk a vállalkozásba. Nem kérdőjelezzük meg egymás döntéseit, hanem támogatjuk egymást, hogy közösen érjük el a céljainkat.
Fenntarthatóság több pilléren
Olyan épületeket építünk, amelyek harmonizálnak a környezettel, és fenntarthatóak. Nagy hangsúlyt fektetünk az energiatakarékosságra, így napkollektorokat is telepítettünk. A 30 évvel ezelőtt ültetett fák már összenőttek, és természetes árnyékot biztosítanak a területen. Saját veteményesünkben vegyszermentes növényeket termesztünk, beleértve a fűszernövényeket és zöldségeket, amelyek közvetlenül a vendégeink asztalára kerülnek. Legújabb szerzeményünk, a hidropónia, szintén fontos szerepet kap a fenntarthatóságban.
A közlekedésben is a "zöld utat" választjuk: elektromos TukTukkal szállítunk a a területen. Nagy figyelmet fordítunk a hulladék újrahasznosítására is. A zöld hulladékot komposztáljuk, amely a következő évben már gazdagítja a termőföldet. Emellett egy értékes régi bútorgyűjteményt állítottunk helyre, amelyet szeretettel újítottunk fel, és most az étteremben csodálhatnak meg a vendégeink. Az egyik legkedvesebb darabunk, egy tálaló, egy törzsvendégünktől származik, és miután restauráltuk, az étterem díszeként szolgál.
A fenntarthatóság nem csupán elv számunkra, hanem életmód, amelyet minden nap alkalmazunk a mindennapi munkánk során.
Balogh Barbara